Aronia

aroniaAronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa), to krzew lub niewielkie drzewko pochodzące ze Stanów Zjednoczonych. Niezwykle cenne właściwości odżywcze dojrzałych owoców aronii sprawiły, że roślina ta jest coraz chętniej uprawiana również w Europie.

W naszej szerokości geograficznej Aronia jest zdecydowanie najbogatszym źródłem antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki.

Aronia to również: antocyjany (ciemny barwnik), garbniki, błonnik, pektyny, witaminy A, C, E, B2, P i cała gama mikroelementów w dobrze przyswajalnej przez organizm formie (m.in.: mangan, miedź, molibden, bor, kobalt i jod).

Co my z tego mamy?

Odmładzanie, spowalnianie procesów starzenia, regeneracja, poprawa samopoczucia, profilaktyka antynowotworowa. Dla osób dbających o układ krążenia Aronia potrafi zdziałać naprawdę wiele. Obniża ciśnienie krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, czyści naczynia ze złogów cholesterolu, wzmacnia serce.

Aronia łagodzi dolegliwości trzustki i wątroby, usprawnia przemianę materii, wzmacnia i wygładza skórę.

Jak to się dzieje, że osiągamy takie rezultaty?

Otóż aronia znakomicie oczyszcza organizm (jelita, naczynia krwionośne, komórki), wspomaga usuwanie metali ciężkich z organizmu, uzupełnia składniki odżywcze, neutralizując wolne rodniki chroni komórki przed uszkodzeniami, wzmacnia odporność organizmu.

wątroba

Jeszcze jeden eliksir życia wspierający regenerację wątroby.
Dojrzałe owoce aronii zjadane w postaci surowego soku lub musu wpływają korzystnie na pracę trzustki i wątroby. Warto wobec tego zaplanować wczesną jesienią co najmniej tygodniową kurację polegającą na codziennym piciu soku z aronii. Kwas chlorogenowy i kawowy obecny w owocach aronii, nie tylko regeneruje wątrobę ale też hamuje rozwój bakterii i wykazuje działanie żółciopędne.

tablica_okul_4_p_s

U osób cieszących się dobrym wzrokiem poziom antocyjanów jest wysoki.

Aronia to również najbogatsze źródło antocyjanów (podobne ilości tych związków zawiera jedynie czarna borówka), czyli rozpuszczalnych w wodzie pigmentów, należących do grupy flawonoidów, odpowiadających za kolor niebieski, fioletowy, purpurowy, a nawet czarny.

Antocyjany nie tylko chronią wzrok, ale też przywracają prawidłowe widzenie we wszystkich problemach z oczami, których przyczyną jest stres oksydacyjny (np. jaskra, zaćma albo AMD, czyli starcze zwyrodnienie plamki żółtej).

Być młodszą i piękniejszą od rówieśników.

Aronia doskonale radzi sobie z odmładzaniem i spowalnianiem procesów starzenia. Składniki aktywne aronii działają odmładzająco i regenerująco na wielu frontach.

Oczywiście największą rolę odgrywają antyoksydanty. To one unieszkodliwiają nawet najbardziej agresywne wolne rodniki (hydroksylowe, ponadtlenkowe, azotynowe), uszkadzające kolagen, czyli białko tkanki łącznej odpowiedzialne między innymi za elastyczność skóry i ścięgien.

Ważne jest również działanie chroniące DNA przed uszkodzeniami przez rodniki tlenowe.

Składniki aktywne aronii chronią skórę przed negatywnymi skutkami promieniowania UV.

Efekt odmłodzenia zawdzięczamy również działaniu oczyszczającemu komórki z toksyn i metali ciężkich.

Dużą wpływ na procesy odmładzające ma także regeneracja wątroby. Zdrowa wątroba to nie tylko brak plam i przebarwień na skórze, ale też doskonała kondycja ogólna.

 

Potencjał składników aktywnych zawartych w dojrzałych owocach aronii jest ogromny. Warto wobec tego korzystać z tego źródła, tym bardziej, że jak dotąd nie zaobserwowano żadnych negatywnych skutków ubocznych, nawet po wypiciu znacznych ilości soku owoców aronii.

Jak w prosty sposób wykorzystać Aronię?

Ja jestem gorącą zwolenniczką traktowania składników odżywczych roślin jak bardzo cennego skarbu. Dlatego zawsze zdecydowanie polecam aronię na surowo.

Doskonałe są soki wyciskane z aronii. Świetnie smakuje sok z aronii z sokiem jabłkowym.

Najprostsze natomiast jest użycie blendera. Mus aroniowy jest doskonałym deserem.

Jogurt naturalny ze miksowaną aronią jest pysznym i błyskawicznym daniem np. na śniadanie lub na podwieczorek.

Można oczywiście również zasypać owoce aronii cukrem i poczekać aż puści sok. Ten sposób da nam pełnowartościowy sok z aronii. Niestety musimy razem z sokiem zjeść spore ilości niezdrowego cukru.

Umytą i osuszoną aronię można zamrozić, by od czasu do czasu w środku zimy korzystać z zalet tego owocu. W zimie chętnie miksuję z jogurtem aronię bez wcześniejszego rozmrażania. Zdecydowanie korzystniejsze jest mrożenie niż gotowanie.

CIEKAWE!

Nie każdy jest w stanie zaakceptować cierpki smak dojrzałych owoców aronii pochodzący z dużej ilości garbników zawartych w świeżych owocach. Jest na to sposób. Można zjadać owoce po kilku dniach przechowywania na najniższej półce lodówki. Pomaga również mrożenie.

 

404 Not Found


nginx

Korzystając z serwisu Superfood.pl wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej

Na stronach serwisu Superfood.pl są wykorzystywane pliki cookies. Stosujemy je w celach zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z naszych serwisów (zapamiętywanie preferencji i ustawień na naszych stronach, realizacji zamówień). Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zamknij