Błonnik pokarmowy
Błonnik to włókna pokarmowe (polisacharydy), pochodzące z roślin, które nie ulegają strawieniu pod wpływem działania enzymów trawiennych ludzkiego układu pokarmowego. Pojęciem tym obejmuje się takie związki jak celuloza, chemiceluloza, pektyny, ligniny, gumy. Najwięcej błonnika zawierają plewy i okrywy ziarna. Błonnik zawarty w pokarmach jest zazwyczaj mieszaniną dwóch form: rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej w wodzie. Błonnik ułatwia oczyszczanie jelit reguluje przemianę materii
Błonnik zawarty w owocach i warzywach (pektyny, chemicelulozy) jest rozkładany przez bakterie w przewodzie pokarmowym. Jego spożycie nie wpływa na zwiększenie objętości stolca.
Natomiast błonnik zawarty w otrębach i ziarnach zbóż (ligniny, celuloza) nie jest rozkładany lub jest rozkładany częściowo (nie więcej niż 15%) prze bakterie żyjące w okrężnicy.
Rola błonnika w organizmie człowieka
- nierozpuszczalny w wodzie przyspiesza pasaż treści pokarmowych przez jelito cienkie.
- rozpuszczalny w wodzie opóźnia pasaż treści pokarmowych przez jelito cienkie.
- Ułatwia oczyszczanie jelit oraz wydalanie mas kałowych (likwidacja zaparć), w efekcie nie dochodzi do fermentacji zalegającego pokarmu.
- Reguluje rytm wypróżnień
- Stanowi pożywkę dla przyjaznych kultur bakterii dbających o oczyszczanie jelit, zdrowie oraz odporność organizmu.
- Obniżając pH soku jelitowego błonnik zapobiega kolonizacji przez bakterie chorobotwórcze.
- Lepsze trawienie pokarmów – produkty zawierające błonnik wymagają dłuższego żucia, przez co pokarm lepiej miesza się ze śliną.
- Obniżenie poziomu cholesterolu.
- Ochrona przed nadciśnieniem krwi.
- Zwiększenie wrażliwości na insulinę (dieta ubogobłonnikowa zwiększa stężenie insuliny).
- Normalizacja wagi ciała – błonnik jest produktem niskoenergetycznym, pęczniejąc w żołądku zwiększa uczucie sytości ograniczając ilość zjadanego pokarmu. Z rozpuszczalnych frakcji błonnika powstają w jelitach żele utrudniające wchłanianie glukozy.
Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie (dzięki zdolnościom jonowymiennym wolnych grup karboksylowych)
Pierwsze widoczne konsekwencje niedoboru błonnika w diecie.
- rozdęty brzuch
- zaparcia
- nudności
- ziemista cera,
- osad na języku,
- nieprzyjemny zapach ciała i potu,
- osad na zębach,
- osłabione dziąsła
- wypryski skórne,
- łamliwe paznokcie,
- cellulit,
- ociężałość stóp,
- przewlekłe zmęczenie,
- osłabienie organizmu i senność
Zapotrzebowanie na błonnik pokarmowy.
Dla odpowiedniego pobudzenia ruchu jelit potrzeba około 100 mg błonnika na kilogram masy ciała. Systematyczne oczyszczanie jelit wymaga dostarczania błonnika w każdym posiłku. Zawartość błonnika w przeciętnej diecie Polaka jest ponad dwukrotnie niższa od zalecanej. Dlatego też warto regularnie uzupełniać dietę produktami wysoko błonnikowymi jak otręby pszenne lub wygodniejszymi w użyciu suplementami diety z błonnikiem.
Produkty z dużą zawartością błonnika (orientacyjna zawartość w gramach na 100 gram produktu).
Otręby pszenne – 42 g, fasola czerwona – 25 g, wiórki kokosowe – 21g, fasola biała – 16 g, soja – 15g, morele suszone – 10 g, śliwki suszone- 8- g, płatki owsiane – 8g, seler -6g.
Dieta zapewniająca odpowiednie ilości błonnika powinna zawierać otręby pszenne, razowe i żytnie pieczywo, płatki zbożowe, kasze, ryż ciemny nie łuskany, surowe warzywa i owoce.
Jeżeli posiłek zawiera niewielkie ilości błonnika można go uzupełnić stosując naturalne suplementy diety z błonnikiem pokarmowym.
W ofercie CaliVita ® są dwa doskonałe suplementy zawierające błonnik.
Oba są stosowane nie tylko do uzupełnia diety w błonnik pokarmowy, ale też w trakcie kuracji oczyszczającej jelita z toksycznych złogów i kamieni kałowych.
Pure Yucca zawiera sproszkowaną łodygę juki. Juka zawiera duże ilości błonnika. Doskonale oczyszcza jelita i kości, likwiduje zaparcia. Jest stosowana w kuracjach odchudzających, regenerujących i odmładzających ciało. Efekt odmładzania uzyskuje się poprzez oczyszczenie i regenerację najważniejszych narządów ciała, czyli: jelit, wątroby, nerek i naczyń krwionośnych.
Drugim ważnym suplementem jest Nopalin. Nopal – jedyny składnik Nopalinu, zawiera duże ilości błonnika. Jest delikatny dla jelit i może być stosowany nawet wówczas, gdy jelita źle tolerują większą porcję błonnika. Dodatkowo roślinne białka Nopalu usuwają płyny z tkanek zmniejszając cellulit, opuchnięcia i obrzęki.
Jak stosować suplementy diety z błonnikiem?
Suplement diety powinien być stosowany do każdego posiłku, w którym ilość błonnika jest niewystarczająca. Dzięki tej praktyce możemy liczyć na zdrowie i witalność całego ciała do późnej starości w doskonałej formie. Jedna kapsułka Pure Yucca lub jedna pastylka Nopalinu wystarczą w zupełności by „uzdrowić” ubogobłonnikowy posiłek. Jeśli niemal każdy posiłek wymaga dodania suplementu diety z błonnikiem warto być może poważnie pomyśleć nad modyfikacją zwyczajów żywieniowych.
W trakcie oczyszczania organizmu lub oczyszczania jelit potrzebne są większe ilości suplementu. Dodatkowa porcja Nopalinu (3 x 2 tabletki) lub Pure Yucca (3 x 3 kapsułki) dobrze wykonają to zadanie.
Aby uzyskać efekt wyszczuplenia ciała stosuje się zasadę: 2 kapsułki Pure Yucca lub 2 tabletki Nopalinu plus jedna – dwie szklanki czystej wody na pół godziny przed każdym posiłkiem.
Sekret skuteczności obu suplementów tkwi w odpowiedniej ilości wody. Każdą porcję błonnika trzeba popić przynajmniej jedną szklanką wody o temperaturze pokojowej. Zalecane jest również popijanie wody małymi porcjami, za to regularnie w ciągu całego dnia.
Żeby osiągnąć zamierzony efekt konieczne jest działanie.
Jedno opakowanie Nopalinu lub dwa opakowania Pure Yucca wystarczą by nabyć uprawnienie do zakupu w cenie klubowej.
Potem pozostaje już tylko regularne stosowanie w zależności od potrzeb.
- Dr n. med. Anita Witor „Zagrożenia zdrowotne związane z dietą ubogobłonnikową” Nutrition&Helath rocznik 4 numer 1
- mgr farm. Joanna Kalbarczyk „Rodzaje i właściwości błonnika” Farmakoterapia
- Jean Carper „Żywność twój cudowny lek” Vesper Poznań 2008