Czarna rzepa – Raphanus sativus niger

Czana-rzepaW czym tkwi moc czarnej rzepy?

Czarna rzepa należy do roślin o wyjątkowych walorach prozdrowotnych. Jest po prostu superfood’em. Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza stekom przedziwnych składników aktywnych. Wśród nich znajdziemy znane wszystkim witaminy z grupy B oraz witaminę C. Są również minerały takie jak: wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor oraz siarka.To jednak dopiero początek. Dużą rolę odgrywają antocyjany, fitosterole, fenolokwasy, związki siarkowe, olejki eteryczne, rafinina, rafanol, białka i węglowodany. To niezwykłe bogactwo składników aktywnych działa niezawodnie, bowiem czarną rzepę jadamy wyłącznie na surowo.

Czarna rzepa dla urody. Sok z czarnej rzepy wzmacnia włosy, nadaje im połysk i zmniejsza wypadanie (smarujemy nim głowę na około 3 godziny przed myciem głowy. Zabieg powtarzamy przez miesiąc, po trzy razy w tygodniu). Sok z czarnej rzepy potrafi również rozjaśnić cerę (regularnie smarujemy skórę rozcieńczonym, świeżo wyciśniętym sokiem). Czarna rzepa, a właściwie sok z czarnej rzepy pobudza gojenie ran, odkaża, wspomaga walkę z grzybicą skóry oraz dostarcza cenne składniki odżywcze.

Czarna rzepa eliksirem młodości.

Jest wiele powodów i sposobów na to, by wykorzystać czarną rzepę do zachowania młodości, wigoru i urody. Największy sekret tkwi jednak w jej działaniu odtruwającym, żółciopędnym i żółciotwórczym. Jakie to ma znaczenie dla młodości i długowieczności? Otóż wykorzystując czarną rzepę można przeprowadzić bardzo skuteczne oczyszczanie wątroby . Wystarczy regularnie przez kilka dni zjadać tartą rzepę pochodzącą z uprawy ekologicznej z oliwą z oliwek. Sekret skuteczności tkwi w tym, że rzepę trzemy na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką i mieszamy z oliwą z pierwszego tłoczenia na zimno. To bardzo istotne, by była to oliwa nie tylko świeża, ale też barwy zielonkawej, czyli mało oczyszczona. Kilkukrotne zastosowanie sałatki z czarnej rzepy sprowokuje oczyszczanie wątroby i ogólne odtruwanie organizmu . Taka sałatka pobudzi perystaltykę jelit, zadziała odkażająco, pobudzi krążenie, rozpuści kamienie żółciowe. Oczyszczenie wątroby nastąpi poprzez zwiększenie wydzielania żółci, jednoczesne zwiększenie ruchów przewodów żółciowych oraz obniżenie stanu napięcia zwieracza bańki wątrobowo -trzustkowej, dzięki czemu ułatwiony zostanie odpływ żółci do dwunastnicy. Wzmożona perystaltyka jelit ułatwi szybkie wydalenie koreczków i kamieni żółciowych. Wadą tej potrawy jest jej smak i ostry zapach. Jednak korzyści zdrowotne są niewspółmierne do tej drobnej niewygody. Oczyszczenie wątroby, likwidacja zaparć i pobudzenie perystaltyki jelit oraz pobudzenie krążenia sprowokują organizm do odtruwania, remineralizacji i regeneracji. Kilkudniowa kuracja z czarną rzepą i oliwą w roli głównej stosowana przynajmniej raz w roku pozwoli wymazać ten rok z metryki. W trakcie oczyszczania wątroby warto korzystać jak najczęściej z gorących kąpieli albo z sauny. Ponieważ wątroba będzie w tym czasie przeciążona lepiej jest zastosować lekkostrawną dietę (ograniczyć smażenie, wędliny, mleko, wieprzowinę, zmniejszyć porcje) i pamiętać o tym, by zasypiać przed godziną 23-cią. Jeśli zastosujemy dietę bogatą w składniki odżywcze spotęgujemy efekt odmładzania. Przydatna będzie zielona herbata, miód i mleczko pszczele, sok z pszenicznej trawy, jogurty naturalne z dodatkiem owoców, orzechy, płatki owsiane albo orkiszowe i koniecznie dużo czystej wody.

Czarna rzepa na nerwobóle, reumatyzm i „korzonki”

Dodatek czarnej rzepy do surówek i sałatek jest doskonałą profilaktyką chorób reumatycznych. Nacieranie sokiem lub nalewką z czarnej rzepy przynosi ulgę w bólach reumatycznych i nerwobólach.

Wykorzystaj przeciw pasożytnicze działanie czarnej rzepy.

Czarna rzepa zawiera izosiarkocyjaniny o silnym działaniu przeciwbakteryjnym oraz fitoncydy ( w rzodkwi występuje raphanus) o sile działania podobnej do antybiotyków, wykazujące działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, pierwotniakobójcze. Czarna rzepa jest również bogata w fitoncydy. Hamują one rozwój wirusów lub uszkadzają ich strukturę. Siła działania związków aktywnych jest bardzo różna i zależy od wielu czynników. Najsilniejsze działanie wykazują rośliny tuż po zerwaniu, zjedzone natychmiast po przygotowaniu. Prof Ziment zaleca stosowanie starej rosyjskiej metody leczenia przeziębień, grypy lub bólu gardła polegającej na piciu mieszanki ciepłej wody, startej rzodkwi, miodu i tłuczonych goździków. Czarna rzepa może być również wykorzystywana do wzmacniania odporności w każdym wieku. Wystarczy dodawać jak najczęściej tartą rzepę do surówek i sałatek. To łatwe, bo czarna rzepa może być przechowywana przez całą zimę. Wystarczy chłodne pomieszczenie, a zachowa jędrność i składniki odżywcze.

 piśmiennictwo:
1. „Ziołolecznictwo poradnik dla lekarzy” pod redakcją doc. dra hab. Aleksandra Ożarowskiego Wyd. III PZWL, Warszawa 1982
2. prof. dr hab. farm. Lamer-Zarawska E., prof. dr hab. med. Kowal-Gierczak B., prof. dr hab. med. J. Niedworok : „Fitoterpia i Leki Roślinne”. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007
 3. J. Carper „Żywność twój cudowny lek” Vesper, Poznań 2008
4. dr Henryk St. Różański http://luskiewnik.strefa.pl/stymulatory/preview/pages/p7.htm

Korzystając z serwisu Superfood.pl wyrażasz zgodę na używanie plików cookies. Więcej

Na stronach serwisu Superfood.pl są wykorzystywane pliki cookies. Stosujemy je w celach zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z naszych serwisów (zapamiętywanie preferencji i ustawień na naszych stronach, realizacji zamówień). Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zamknij