Czosnek
Czosnek jest bardzo wartościową rośliną o szerokim spektrum działania na ludzki organizm. Nie jest wprawdzie panaceum, nie jest odpowiedzią na absolutnie wszystkie bolączki ludzkości. Alchemicy mogą więc szukać dalej złotego środka. Jednak fakty są takie, że czosnek charakteryzuje się bardzo szerokim wachlarzem zastosowań, pomaga w zwalczaniu wielu dolegliwości, a regularnie stosowany pozwala zachować świetną kondycję.
Czosnek pochodzi z Azji Środkowej, skąd powędrował do Europy, Afryki i na inne kontynenty. Znany jest od 5000 lat jako przyprawa i środek prozdrowotny. W starożytnym Egipcie uznawany był za roślinę świętą. W Polsce jest stosowany dopiero od średniowiecza.
Czosnek zyskał sławę dzięki swoim dobroczynnym właściwościom oraz przez zapach, który wielu może nawet odstraszać. Paradoksalnie, to co w czosnku najlepsze i to co najgorsze, pochodzi od tego samego składnika.
Przyjrzyjmy się zatem substancjom aktywnym zawartym w czosnku.
• Alliina
Aminokwas zawierający siarkę. Alliina jest bezwonna i nie o nią nam chodzi, gdy szukamy właściwości bakteriobójczych. Wystarczy jednak zmiażdżyć ząbek czosnku, posiekać go, przepuścić przez praskę, po prostu zniszczyć jego błony komórkowe. W wyniku tej czynności uwolniony zostaje enzym allinaza, która rozkłada alliinę do kwasu pirogronowego, amoniaku i allicyny.
• Allicyna
To fitoncyd, związek siarki, któremu czosnek zawdzięcza swoje właściwości, a zatem zarówno dobroczynny wpływ na ludzki organizm, jak i charakterystyczny, drażniący zapach.
• Ajoen
Kolejny związek chemiczny występujący w czosnku, pochodny alliiny. Jego główną zaletą jest to, że hamuje zlepianie się płytek krwi, czyli działa przeciwzakrzepowo. Indukuje proces naturalnej śmierci komórek, dzięki czemu z organizmu wydalane są komórki zużyte, uszkodzone, zmutowane.
• Aminokwasy
Czosnek zawiera siedemnaście z dwudziestu aminokwasów występujących w żywych organizmach. Ciało ludzkie zbudowane jest w 75% właśnie z aminokwasów. Wszystkie reakcje chemiczne zachodzące w naszym organizmie w jakiś sposób zależne są od aminokwasów. Regenerują mięśnie po wysiłku, utrzymują ciało w dobrej kondycji.
• Witaminy: A, C, B1, B2, B3, B6
Witaminy odżywiają organizm, wspomagają jego prawidłowe funkcjonowanie i wspomagają naturalne procesy zachodzące w ludzkim ciele.
• Minerały: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, sód, siarka
Składniki mineralne są związkami chemicznymi niezbędnymi nam do życia i prawidłowego rozwoju. Przyjmujemy je z pożywieniem, gdyż organizm ludzki ich nie produkuje.
Wiele można by pisać o substancjach aktywnych zawartych w czosnku. Jednak o wiele ważniejsze jest, czego można się po nim spodziewać, czego oczekiwać od niego, jak działa na ludzki organizm. Ze względu na wysoką wartość składników czosnku, lista jego zasług jest imponująca.
• Działanie antyoksydacyjne
Czosnek zwalcza wolne rodniki uszkadzające komórki. Jednocześnie pobudza organizm do produkcji własnych antyoksydantów. Ponieważ działalność wolnych rodników przyspiesza starzenie się organizmu, konsekwencją działania czosnku jest hamowanie procesów starzenia.
Czosnek wymiata z organizmu komórki zużyte, uszkodzone. Przyspiesza regenerację organizmu i wymianę komórek.
• Niszczenie bakterii, wirusów, pasożytów i grzybów
Za tę właściwość odpowiada głównie, choć nie tylko, allicyna powstała z alliiny. W tej dziedzinie czosnek ma bardzo duże pole do popisu i szerokie spektrum działania. Unicestwia zarówno bakterie gram-dodatnie, jak i gram-ujemne. Okazuje się skuteczny nawet w przypadku opornych szczepów, np. gronkowca złocistego czy helicobacter pyroli. Skutecznie walczy z pasożytami układu pokarmowego, np. z owsikami. Zwalcza również wirusy i grzyby.
Wspomniane drobnoustroje atakują organizm ludzki na różne sposoby. Czosnek nie poddaje się bez względu na ognisko infekcji. Może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Pomoże zwalczyć bakterie powodujące nieżyty żołądka. Ale można go również zastosować przy zaziębieniu, by pomógł stanąć na nogi. Doskonale sprawdzi się w kuracji górnych dróg oddechowych, w kłopotach z gardłem, migdałkami, krtanią, tchawicą. Zwalczy bakterie i grzyby atakujące kobiece okolice intymne. Poradzi sobie również z podrażnieniami skóry, trudno gojącymi się ranami, owrzodzeniami.
• Budowanie odporności organizmu 
• Działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy
Tutaj znów mamy do czynienia z wielotorowym działaniem czosnku i różnych substancji w nich zawartych. Czosnek obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, obniża także ciśnienie krwi i poprawia krążenie. Hamuje proces zlepiania się płytek krwi. Wszystko to w sumie zapobiega tworzeniu się płytki miażdżycowej i obniża ryzyko występowania problemów ze strony układu sercowo-naczyniowego.
Czosnek odmładza naczynia krwionośne i wzmacnia mięsień sercowy, dlatego powinny go stosować osoby starsze w ramach profilaktyki.
• Wpływ na układ pokarmowy, trawienie i przyswajanie pożywienia
Czosnek pobudza trzustkę do produkcji insuliny. Insulina wspomaga transport glukozy do wnętrza komórek, przez co obniża się poziom cukru we krwi. Dzięki insulinie więcej aminokwasów trafia do komórek mięśniowych, gdzie są bardzo pożądane.
Ponieważ nadmiar glukozy nieodprowadzonej do komórek odkłada się w postaci tłuszczu w tkance tłuszczowej, wskazane jest, by insulina sprawnie transportowała ją, gdzie trzeba. Dzięki czemu nie rozwija się tkanka tłuszczowa. Wręcz jest redukowana, ponieważ w obliczu braku cukrów krążących bezwiednie we krwi, do zaspokojenia zapotrzebowania energetycznego wykorzystywane są zapasy zgromadzonego tłuszczu.
Czosnek pobudza wątrobę do produkcji żółci a żołądek do wydzielania soków trawiennych, co ułatwia proces trawienia i przyswajania wartości odżywczych z pokarmów.
Wątroba może liczyć także na ochronę, odtruwanie i oczyszczanie z toksyn.
Zdarza się, że wszystkie jego zalety tracą na ważności w obliczu drażniącego zapachu, jaki ze sobą niesie. Co innego najeść się czosnku w domowym zaciszu i wygrzewać się pod kołdrą doraźnie, a co innego stosować czosnek profilaktycznie, osłonowo i regularnie. Trzeba jakoś wychodzić do ludzi.
Garlic Caps with extra Parlsey to suplement, który może się poszczycić wszystkimi zaletami czosnku, a jednocześnie jest wolny od głównej jego wady. Dodatek natki pietruszki sprawia, że kapsułki czosnkowe CaliVita ® nie mają charakterystycznego czosnkowego zapachu. Można je więc brać w dowolnym momencie, bez obawy, że ktoś to wyczuje

Garlic Caps with extra Parlsey działa tak jak czosnek – na układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy, pokarmowy, a dzięki dodatkowi pietruszki, ma szczególny wpływ również na układ moczowy. Natka pietruszki bywa niedoceniana, ale jej zasługi w walce o dobrą kondycję układu moczowego są niepodważalne.
Suplementy CaliVita ® zawierają wyłącznie naturalne składniki, bez syntetycznego chodzenia na skróty. Do ich produkcji używane są wysokiej jakości produkty. W końcu tworzone są po to, by działać, a nie tylko być. Na potwierdzenie bezpieczeństwa i skuteczności suplementów CaliVita ® posiada certyfikat FDA (Agencji ds. Żywności i Leków). Inny certyfikat – GAP (Dobra Praktyka Rolnicza) – gwarantuje najwyższą jakość roślin użytych do produkcji suplementów. Są one uprawiane ekologicznie i bezpiecznie. Proces produkcji odbywa się zgodnie z normami Dobrej Praktyki Produkcyjnej, dzięki czemu suplementy CaliVita ® mogą poszczycić się także certyfikatem GMP.