Dobra pamięć i koncentracja dzięki właściwej diecie.
Czym karmić neuroprzekaźniki?
Każdy z nas zdaje sobie sprawę, że mózg jest jednym z najważniejszych organów. Jednak czy ktoś z nas zastanawia się co rano, co zjeść, by dobrze nakarmić swój mózg? Co zrobić, aby pamięć i koncentracja nie słabły z wiekiem?
Zacznijmy jednak od sprostowania pewnego mitu.
Mit: Wielkość i możliwości naszego mózgu są genetycznie określone, czyli stałe. Innymi słowy możliwości naszego mózgu są nie do zmodyfikowania.
Prawda: Mózg się zmienia. Jego możliwości i rozwój zależą od tego, jak o niego dbamy i jak go odżywiamy. Jesteśmy w stanie wpływać na fizjologię naszego mózgu. Neurofizjolodzy badający działanie mózgu już dziś wiedzą, jak cudownie elastyczny i dynamiczny jest nasz mózg.
„Skład chemiczny samych neuronów ulega ciągłym zmianom, co dowodzi, że mózg nie posiada stałej i niezmiennej struktury uzwojenia, w przeciwieństwie do zmiennego i dającego się zmieniać oprogramowania.”
– Susan Greenfield; The human Brain: A Guided Tour.
„Liczba połączeń synaptycznych w naszym mózgu została oceniona na około 100 bilionów (100 000 000 000 000=1014).”
Jeśli więc założymy, że jesteśmy w stanie pomóc w rozwoju naszego mózgu, to czemu by z tej możliwości nie skorzystać?
Co przyniosły badania nad neuroprzekaźnikami?
Badania nad neuroprzekaźnikami przyniosły bardzo ciekawe odkrycie. Badania dotyczyły m.in. działania mózgu i wpływu odżywiania na zachowanie i procesy myślowe. Neuroprzekaźniki są to związki chemiczne, które – w skrócie – decydują o każdej mikrosekundzie naszego życia. Pośredniczą pomiędzy neuronami, przekazując informacje i myśli. Bez neuroprzekaźników mózg nie jest w stanie funkcjonować.
Od neuroprzekaźników zależy nasza inteligencja, potencjał twórczy, samopoczucie, pamięć i koncentracja.
Mit: Mózg jest praktycznie niezależny od diety. Pożywienie nie ma wpływu na biochemię mózgu.
Prawda: Mózg jest niezwykle wrażliwy na związki chemiczne zawarte w jedzeniu.
„Mózg reaguje na obecność w pożywieniu pewnych związków chemicznych produkcją swoistych substancji. Ta zdolność odróżnia go od wszystkich innych narządów. Produkcja podstawowych związków regulujących działanie innych narządów jest w zasadzie niezależna od składu ostatniego posiłku. Nie dotyczy to mózgu.”
-Richart Wurtman, psychiatra z Massachusetts Institute od Tehnology.
Najważniejszym i najbardziej przełomowym było odkrycie, że funkcje i typy neuroprzekaźników, które produkuje mózg, zależą w dużym stopniu od tego, co zjemy. Jedzenie jest potężnym regulatorem działania mózgu.
Na przykład:
- Serotonina- Aby ją wyprodukować, mózg potrzebuje tryptofanu, aminokwasu zawartego w spożywanym białku. Serotonina jest neuroprzekaźnikiem wywołującym dobre samopoczucie.
- Acetocholina– Funkcją tego neuroprzekaźnika jest zapamiętywanie. Niezbędna do jego produkcji jest cholina, składnik żółtka jaj.
- Dopamina– Jej funkcją jest koordynacja czynności motorycznych. Powstaje dzięki syntezie tyrozyny. Białko to pobierane jest z naszego pożywienia.
Jedną z przyczyn utraty pamięci są zaburzenia działania neuroprzekaźników. Serotonina podtrzymuje nasz mózg w dobrym humorze. Serotonina oddziałuje na prawie każdy aspekt aktywności naszego mózgu. Określa poziom energii, kreuje spojrzenie na świat i nasz nastrój. Leki takie jak Prozac stymulują produkcję serotoniny w mózgu. Osoby, u których poziom serotoniny jest bardzo niski, mają skłonności do prób samobójczych, alkoholizmu, działania impulsywnego, bywają rozdrażnione, często też zachowują się agresywnie. Przez sztuczne obniżanie poziomu serotoniny u psów wywoływano u nich agresywne zachowanie. Metodę tę wykorzystywano podczas przygotowywania zwierząt do nielegalnych walk. Kobiety syntezują serotoninę o 50% wolniej od mężczyzn. Może to tłumaczyć większą skłonność kobiet do melancholii i płaczu. Poziom serotoniny spada wraz z wiekiem. Można jednak wzmocnić pamięć i koncentrację, poprzez dbanie o odpowiedni poziom serotoniny. Sporo produktów spożywczych, witamin i kwasów tłuszczowych reguluje i wzmacnia działanie serotoniny.
Gdzie możesz znaleźć tryptofan – główny budulec serotoniny? Wspaniała pamieć i koncentracja w zasięgu ręki
Tryptofan pełni sporo funkcji w naszym ciele. Jednak najważniejsze z nich to produkcja melatoniny i serotoniny. Melatonina jest hormonem , który wpływa na działanie mózgu. Odpowiada za regulowanie w naszym organizmie
cyklu dobowego (aktywności i snu).
gdyż nasz organizm nie umie go samodzielnie wyprodukować. Dowiedz się więcej: „Polinesian Noni-potęga współdziałania 75 istotnych dla zdrowia naturalnych składników odżywczych”. Tryptofan w soku z noni jest łatwo przyswajalny. Można go znaleźć również w orzechach, soi czy brokułach. Owoc noni ma do zaoferowania znacznie więcej. Zawiera substancje biologicznie czynne, które dają impuls organizmowi do samoleczenia, a ponieważ działają na poziomie komórkowym, są niezwykle skuteczne. Wystarczy parę łyżeczek na czczo z rana, aby ożywić umysł i ciało.Pamięć i koncentracja w dzisiejszych czasach są bezcenne. Warto korzystać z naukowych osiągnięć i podreperować oprogramowanie naszego mózgu.
Ważne jest aby pamiętać: „To, co jest istotne w procesie starzenia, to nie masa naszego mózgu ani liczba neuronów, ale sposób, w jaki te są ze sobą połączone i co możemy zrobić, aby w razie potrzeby odmłodzić te połączenia.”
Warto dbać o mózg, warto go dobrze odżywiać, ponieważ bez niego cała nasza machina, jaką jest ciało, nie zadziała.To już koniec pierwszej części „edukacji mózgowej”. Jeśli ci się spodobało, zapraszam do lektury kolejnych części.