Zgaga w ciąży i inne dolegliwości ciążowe – najlepsze sposoby
Mimo że każda z nas jest inna i w inny sposób będzie przechodzić ciążę, niektóre dolegliwości ciążowe, takie jak wzdęcia, zaparcia czy zgaga w ciąży dotyczą wielu z nas. Jednakże złe samopoczucie w ciąży nie musi być na porządku dziennym. Dzięki zrównoważonej diecie, regularnym ćwiczeniom, ograniczeniu stresu oraz odpowiedniej suplementacji, ciąża może być faktycznie całkiem przyjemna.
Wzdęcia w ciąży – jak im zaradzić?
Wiele przyszłych mam skarży się na wzdęcia w ciąży, już od pierwszych tygodni. Często zdarza się, że towarzyszą nam one przez cały okres ciąży. Spowodowane jest to tym, że pod wpływem progesteronu, a więc hormonu odpowiedzialnego za utrzymanie ciąży, następuje rozluźnienie mięśni w ścianach jelit. Tym samym ich praca jest spowolniona, a pokarm dużo wolniej się przesuwa. Dodatkowo stale powiększająca się macica naciska na jelita powodując zaburzenia w ich pracy. Kolejnym czynnikiem może być po prostu stres, który po prostu należy jak najbardziej ograniczyć. Wzdęcia w ciąży mogą też być spowodowane zbyt dużym wydzielaniem śliny, dlatego powinno się ograniczyć żucie gumy.
Co pomaga na wzdęcia w ciąży?
Przede wszystkim dobra dieta – należy ograniczyć wszelkiego rodzaju wysoko przetworzone produkty oraz cukier. Również kawa jak i czarna herbata odpowiadają za wzdęcia w ciąży.
Jedz otręby, gdyż wykazują one właściwości pochłaniające wilgoci, a przyjmowane z dużą ilością płynów tworzą miękką masę, która łatwo przechodzi przez jelita.
Pij ciepłą wodę (na czczo z miodem i cytryną oraz między posiłkami)
Posiłki spożywaj o stałych porach – jedz mniej, a częściej
Ogranicz w swojej diecie pokarmy, które mogą powodować wzdęcia w ciąży, np. groch, kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, fasola itp.
Jeżeli jest ci ciężko zrezygnować z ulubionych potraw, zjedz najpierw kilka ziarenek kminku, który pomoże ci je szybciej strawić.
Zaparcia w ciąży – przyczyny
Zaparcia w ciąży są kolejną dolegliwością, która często nam dokucza w tym czasie. O ile wzdęcia w ciąży pojawiają się już od jej początku, tak zaparcia najczęściej dopiero w II i III trymestrze ciąży. Spowodowane są one również uciskiem macicy na jelita oraz rozluźniającemu działaniu progesteronu, przez który perystaltyka jelit jest spowolniona.
Zaparcia w ciąży – jak pomóc?
Tak samo jak w przypadku wzdęć, należy szczegółowo przyjrzeć się swojej diecie i zrezygnować z produktów silnie przetworzonych, kawy i czarnej herbaty, ciężkostrawnych pokarmów, białego pieczywa, wszelkiego rodzaju drożdżówek, ciast zawierających białą mąkę pszenną oraz biały cukier, kakao i czekoladę. Cukier sprzyja fermentacji w jelitach, co przyczynia się do wzdęć, które mogą być w połączeniu z zaparciami bardzo uciążliwe. Unikaj wszelkiego rodzaju chemii w pożywieniu – również dotyczy to leków. Sięgaj tylko po naturalne suplementy diety, które pomogą Ci pokonać zaparcia w ciąży.
Pij dużo wody niegazowanej (rano na czczo z miodem i cytryną).
Spożywaj produkty pełnoziarniste, otręby oraz produkty bogate w błonnik
Doskonale na aktywność jelit pomagają suszone owoce, które należy najpierw namoczyć (najlepiej zostawić w wodzie na całą noc) i rano zjeść je na śniadanie np. z płatkami zbożowymi. Mogą to być śliwki, figi, daktyle, morele itp.
Jeżeli tylko masz taką możliwość, to pij świeżo wyciskane soki (w zimie z jabłek i pomarańczy, natomiast w sezonie letnim korzystaj ze wszystkich owoców i warzyw, które są łatwo dostępne).
Jeżeli możesz, ćwicz! Bądź aktywna, zapisz się na jogę dla kobiet w ciąży, spaceruj, pływaj, a z pewnością zaparcia w ciąży będą cię rzadziej nękać.
Zgaga w ciąży – przyczyny
Zgaga w ciąży dopada mniej więcej co drugą ciężarną i potrafi męczyć przyszłą mamę przez cały okres ciąży. Pojawia się ona pod wpływem progesteronu, który rozluźnia mięsień okrężny zamykający ujście przełyku do żołądka. Przez tę niedomkniętą szpare przedostaje się do przełyku kwaśna, częściowo strawiona już treść żołądka, która wywołuje nieprzyjemne pieczenie w przełyku.
Zgaga w ciąży – jak ją pokonać?
Warto wykonywać ćwiczenia, które otwierają górną część klatki piersiowej – zapoznaj się z ćwiczeniami jogi.
I w tym wypadku należy zwrócić uwagę na dietę: bardzo pikantne, o wyrazistych smakach, smażone i tłuste potrawy mogą wzmagać zgagę.
Jedz częściej ale mniej – nie przejadaj się.
Nie pij podczas posiłku, dopiero godzinę po jedzeniu.
Jedz powoli i dokładnie żuj.
Spożywaj migdały, możesz też wypijać rano i wieczorem łyżkę oleju lnianego tłoczonego na zimno.
Możesz stosować napary z kopru włoskiego, anyżu lub mięty.
Podsumowując, aby uniknąć zaparć, zgagi oraz wzdęć należy przede wszystkim:
Przyjrzeć się swojej diecie: ograniczyć potrawy ciężkostrawne, smażone oraz wszystkie wysoko przetworzone (gotowe zupki, fast foody, zupy należy gotować bez kostek rosołowych i innych wzmacniaczy smaku)
Wzbogacić swoją dietę o produkty pełnoziarniste, suszone owoce (które moczymy w wodzie przed spożyciem)
Zwiększyć aktywność fizyczną – chociażby spacery, joga albo zajęcia sportowe dla przyszłych mam
Suplementy diety poprawiające trawienie
Jeżeli powyższe zasady sprawiają nam trudność lub też nie do końca jesteśmy w stanie się do nich dostosować, możemy sięgnąć po suplementy diety (ale tylko naturalne).
Szczególnie polecane są Digestive Enzymes, Meal Time oraz Nopalin.
Wszystkie są bezpieczne dla kobiet w ciąży i mogą być stosowane w celu poprawienia trawienia w ciąży.
Digestive Enzymes będzie idealnych dla tych pań, które nie za bardzo potrafią zrezygnować z ciężkostrawnych posiłków, nada się też dla tych, które jedzą w biegu i które często jadają poza domem. Digestive Enzymes poprawi pracę wątroby, trzustki oraz jelita grubego oraz przyspieszy trawienie. Wzdęcia oraz zgaga w ciąży zostaną szybko zwalczone.
Meal Time to suplement diety, w którego składzie znajdują się enzymy papai (papaina), które to zapobiegają procesom gnicia i fermentacji resztek jedzenia w jelitach, a tym samym usprawniają trawienie. Meal Time spożywamy przed posiłkami w postaci tabletek do żucia. Polecany głównie profilaktycznie.
Nopalin to jeden z najbardziej znanych i cenionych naturalnych suplementów diety dostępnych na polskim rynku. Oprócz swoich wielu zalet Nopalin jest przede wszystkim polecany kobietom cierpiącym na zaparcia w ciąży, gdyż zawarty w jego składzie nopal jest bogatym źródłem błonnika. Poza tym pomaga regulować wypróżnienia oraz dba o prawidłową perystaltykę jelit. Podczas stosowania Nopalinu, trzeba wypijać minimum 1,5 litra wody, by błonnik dobrze napęczniał i wypełnił jelita. Nopalin polecany jest głównie tym osobom, które już wcześniej miały problemy z perystaltyką jelit.
Podsumowując, odpowiednio skorygowana dieta, ćwiczenia oraz dobre i naturalne suplementy diety pomogą ci pokonać wzdęcia oraz zaparcia, a zgaga w ciąży przestanie być dla ciebie problemem.