Alkalizacja organizmu.
Eksplozja zdrowia, czyli korzyści wynikające z alkalizacji zakwaszonego organizmu.
Używki, stres, wysiłek fizyczny, niezdrowa dieta bogata w mięso i inne składniki, które zakwaszają organizm sprzyjają chorobom i starzeniu się ciała. Prawdą jednak jest to, że nie chcemy rezygnować z uroków życia, nawet jeśli ceną miałoby być nadszarpnięte zdrowie. To oczywiste.
Z drugiej strony każdy z nas chce zatrzymać zdrowie, energię i młodość jak najdłużej.
Jak to pogodzić?
Czy rozwiązaniem może być alkalizacja organizmu?
Co się stanie? Czego możemy się spodziewać jeśli zadbamy o to, by zakwaszony nadmiarem życiowych przyjemności organizm uzdrowić pijąc wodę alkaliczną?
Im mniej kwasów w organizmie tym zdrowsze są wszystkie komórki, tkanki i organy. Każda reakcja chemiczna zachodząca w zdrowej komórce przebiega w sposób prawidłowy oszczędzając jednocześnie bezcenną energię.
Dzięki alkalicznej wodzie organizm zachowuje równowagę kwasowo – zasadową, a także na bieżąco usuwa kwaśne odpady. Po miesięcznej kuracji oczyszczającej z użyciem alkalicznej wody ciało nabiera energii.
Alkalizacja organizmu sprawia, że powoli znikają bóle głowy uczucie ospałości i zmęczenia. Poprawia się koloryt i elastyczność skóry. Zmienia się zapach ciała. Ustępują bóle mięśniowe, bóle kości i stawów. A gdy ciało zostanie oczyszczone i zregenerowane nastąpi upragniona eksplozja zdrowia.
Możemy korzystać z życia w sposób niezbyt zdrowy i jednocześnie cieszyć się do woli doskonałym samopoczuciem, urodą i sprawnością ciała.
Wraz z upływem czasu skutki nadmiernego zakwaszenia organizmu dają się coraz bardziej we znaki, będąc bezpośrednią przyczyną rozmaitego rodzaju niedomagań. Dlatego tak ważna jest systematyczna alkalizacja organizmu za pomocą wody alkalicznej u osób w średnim wieku, a także u seniorów. Alkalizacja organizmu to nie tylko kwestia zachowania młodości na dłużej, to również kwestia profilaktyki chorób większości układów, a w szczególności układu krążenia.
Nasz organizm niestety nie wytwarza substancji zasadowych. Musi je dostawać z otoczenia.
To prawda, że za przyjemności trzeba płacić. Można jednak zapłacić za alkaliczną wodę i zachować zdrowie, albo trochę poczekać i dopiero kiedyś zapłacić cierpieniem, osłabieniem i workiem złota za leczenie. Wybór jest na szczęście prosty i całkiem oczywisty. I w tym jest nasza siła.
Jeśli chcesz wiedzieć co się dzieje z wodą alkaliczną w kontakcie z kwasem żołądkowym, usiądź wygodnie i czytaj dalej.
Jak wiadomo w żołądku środowisko jest silnie kwaśne (pH=4). Dzięki temu możliwe jest trawienie żywności oraz niszczenie bakterii i i wirusów. Kwas solny produkowany jest na bieżąco i tylko wtedy, gdy jest potrzebny. Kwas solny nie może być gromadzony w żołądku z oczywistych względów – uszkadzałby ściany żołądka.
Wobec powyższego komórki żołądka wytwarzają tyle kwasu ile trzeba, by utrzymać kwaśne pH soków żołądkowych.
Kwas solny powstaje z dwutlenku węgla (CO2), wody (H2O) i chlorku sodu (NaCl). Efektem końcowym reakcji chemicznej jest kwas solny (HCl) oraz wodorowęglan sodu (NaHCO3)
Zobaczmy to:
NaCl + H2O+ CO2= HCL + NaHCO3
Dlaczego to jest takie ważne?
Ano dlatego, że kwas solny zostaje zużyty w żołądku, natomiast wodorowęglan sodu przedostaje się do krwiobiegu i tam stanowi tzw. bufor krwi czyli po prostu neutralizuje nadmiar kwasów we krwi rozpuszczając stałe pozostałości kwaśne.
Co ma do tego woda alkaliczna?
Otóż gdy woda alkaliczna dostaje się do żołądka zmniejsza zakwaszenie (rośnie PH) dając tym samym sygnał do zwiększenia produkcji kwasu solnego.
Czy teraz jest to już jasne? No właśnie. Dzięki alkalicznej wodzie zakwaszenie żołądka nie ulega podwyższeniu, podczas gdy wzrasta produkcja wodorowęglanu sodu. Następuje porządne odkwaszenie organizmu.
Można zadać pytanie. Czy skoro to wodorowęglan sodu neutralizuje kwasy to czy nie można po prostu pić sody rozpuszczonej w wodzie (to jest właśnie wodorowęglan sodu)?
Ciekawe pytanie, ale i odpowiedź jest równie ciekawa.
Zobaczmy.
Gdy wodorowęglan dotrze do żołądka nastąpi po prostu reakcja odwrotna do tej przedstawionej powyżej. Tak, kwas solny podzieli wodorowęglan sodu na wodę, dwutlenek węgla i chlorek sodu. I tym sposobem zwiększymy jedynie ilość niezdrowej soli (NaCl).
Istnieje jeszcze drugi mechanizm działania wody alkalicznej w kierunku neutralizacji pozostałości kwasowych.
Otóż, gdy woda alkaliczna przedostaje się przez żołądek do jelita zostaje wchłonięta do krwiobiegu. Zwiększa się w ten sposób zasadowość krwi. I tu do akcji wkracza kwasowy bufor krwi – kwas węglowy H2CO3, którego zadaniem jest obniżenie rosnącego PH krwi. Kwas węglowy reaguje z wodą zasadową i w wyniku reakcji powstaje bufor alkaliczny, gotowy do neutralizowania pozostałości kwasowych.