Rola grupy krwi w budowaniu odporności
Autorem i gorącym propagatorem diety dla grupy krwi jest Dr. Peter J.D’ Adamo.
Wraz z Catherine Whitney napisał kilka książek dotyczących tej tematyki. Gorąco polecam przynajmniej jedną
„Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” Znajdziesz w niej wszystkie niezbędne informacje na temat związku jedzenia z grupą krwi oraz związków diety zgodnej z grupą krwi ze zdrowiemAutorem i gorącym propagatorem diety dla grupy krwi jest Dr. Peter J.D’ Adamo.
Jaki jest związek grupy krwi z pożywieniem?
„Grupa krwi jest kluczem, który otwiera drzwi do tajemnic zdrowia, choroby, długowieczności, witalności i odporności psychicznej. Grupa krwi decyduje o podatności na choroby, o upodobaniu do żywności i nawet rodzaju wykonywanych ćwiczeń. Jest jednym z głównych czynników wpływających na twój bilans energetyczny, na skuteczność z jaką spalasz kalorie, na reakcje na stres i może nawet na osobowość.”
Peter J.D’ Adamo
Choć dla większości z nas grupa krwi ma zupełnie obojętne znaczenie warto wiedzieć, że to właśnie grupa krwi decyduje o sposobie funkcjonowania ludzkiego układu odpornościowego, a więc o tym, jakie działanie na nasz organizm wywierają nie tylko bakterie i wirusy, ale też wszystkie substancje chemiczne, stres, a nawet składniki codziennego pożywienia.
Układ odpornościowy decyduje o tym, kogo uznaje za wroga, a kto jest przyjacielem dla ludzkiego organizmu.
W jaki sposób pełni to zadanie?
Otóż komórki naszego organizmu są wyposażone w tzw. antygeny wychwytujące ciała obce. Różnica w poszczególnych grupach krwi tkwi właśnie w specyficznej dla każdej grupy krwi strukturze chemicznej jej antygenu. Inaczej mówiąc to właśnie antygen determinuje grupy krwi. Dzięki temu organizm niszczy ciała obce, chroniąc jednocześnie własne komórki przed samozagładą.
Rozpoznanie wroga należy do kompetencji antygenu grupy krwi. Kiedy antygen grupy krwi odkrywa, że do układu wtargnął obcy antygen, pierwszą rzeczą jaką robi, jest wytworzenie przeciwciał.
Te przeciwciała to wyspecjalizowane związki chemiczne, a ich rola polega na swoistym oznakowaniu obcego antygenu po to, by go zniszczyć. Kiedy przeciwciało napotka antygen intruza, zachodzi reakcja zwana aglutynacją (sklejanie).
Aglutynacja możliwa jest dzięki lektynom – różnorodnym proteinom mającym właściwości wiążące, sklejające. Przeciwciało przyłącza się do antygenu intruza i czyniąc go bardzo lepkim, skleja poszczególne obce antygeny w grupy. Dzięki temu intruz (pasożyt, substancja chemiczna) przestaje być niebezpieczny i staje się znacznie łatwiejszy do usunięcia.